Over duurzame energiesystemen.

Wat zijn duurzame energiesystemen?

Warmblauw geeft antwoord

Duurzame energiesystemen zijn energiesystemen die net als een centrale verwar­ming zorgen voor het verwarmen van jouw huis, gebouw of kantoor. Ook zorgen ze voor warm water. Het grote verschil met traditionele energiesystemen is dat ze hiervoor geen gebruik maken van fossiele brandstoffen als gas, maar van natuurlijke bronnen zoals de aarde, de zon en de lucht. Ze zorgen daarmee voor maximale energiebesparing en een
minimale belasting van het milieu. Voor nog meer comfort kan een duurzaam energiesysteem ook koelen en geniet je 365 dagen per jaar van een aangenaam en gelijkmatig klimaat in jouw woon­ of werkomgeving.

Hoe werkt een duurzaam energiesysteem precies?

De basis van het systeem bestaat uit een warmtepomp, een bronsysteem en een afgiftesysteem. Als hart van het systeem zorgt de warmtepomp ervoor dat er naar behoefte warmte of kou wordt afgegeven aan de ruimte. Dat gebeurt door middel van een lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming en/of ventilator­ convectoren. Ook zorgt de warmtepomp voor warm water dat in een boiler wordt opgeslagen. De warmtepomp haalt een groot deel van zijn energie uit warmtewis­selaars in de grond of uit de buitenlucht. In combinatie met zonnecollectoren voor warm water en zonnepanelen voor stroom en verwarming werkt het systeem energieneutraal. Voor een optimaal rendement is het belangrijk dat het huis of het gebouw goed geïsoleerd is.

De basis van ons systeem

Warmtepomp

De warmtepomp haalt een groot deel van zijn energie uit de buitenlucht of uit het aardwarmtesysteem. In combinatie met zonnepanelen kan ons systeem energieneutraal functioneren. Of zelfs misschien wel nul-op-de-meter!

Bronsysteem

De basis van ons systeem bestaat uit een warmtepomp, een bronsysteem en een afgiftesysteem. Een bronsysteem is bijvoorbeeld een aardwarmtesysteem en als afgiftesysteem wordt vaak vloerverwarming gebruikt.

Afgiftesysteem

Als hart van het systeem zorgt de warmtepomp ervoor dat naar behoefte warmte of kou wordt afgegeven aan de ruimte door middel van vloerverwarming en/of ventilator-convectoren.

Is een duurzaam energiesysteem niet veel duurder dan een traditionele verwarmingsinstallatie?

Een duurzaam energiesysteem is duurder in aanschaf maar je bespaart er maandelijks aanzienlijk mee op je energiekosten. Een kwaliteitssysteem dat goed is aangelegd en door specialisten wordt onderhouden is doorgaans binnen 8 tot 12 jaar rendabel. De meerwaarde voor het milieu is natuurlijk onbetaalbaar.

En hoe zit het met onderhoud?
Een goed aangelegd systeem heeft niet zoveel onderhoud nodig. Eén keer per jaar een controle is voldoende. Neem contact met ons op voor een voorbeeldcalculatie.

Ga voor zorgeloos duurzaam.